Skip to main content

Vijftig jaar hengelsport

(Door Gijs Nederlof Haak 4 2024) De ‘oudjes’ onder ons zullen zich wellicht nog de tijd herinneren van de bamboehengels, de balsadobbers, de Rotterdammers, de broodpluim of de aardappel en natuurlijk het klapstoeltje en de tas met wat reservemateriaal. Ik heb in mijn jonge jaren wat afgestruind om een visje te vangen. Helaas wel allemaal in de eigen woonomgeving omdat ik het van de fiets moest hebben. Mijn ‘jachtgebied’ was daardoor wat beperkt van omvang.

Gijs560

Of er wat veranderd is in die 50 jaar? Pff, waar zal ik eens beginnen? De ontwikkelingen zijn gigantisch geweest vanaf die jaren. De bamboehengel heeft allang plaats gemaakt voor een carbon wedstrijdhengel van soms 16 meter. De klapstoel is vervangen voor een complete seatbox met werkelijk alles erop en eraan. De fiets heeft  plaatsgemaakt voor een stationwagen vol hengelsportmaterialen. De Rotterdammers en balsadobbers liggen al jaren in een vergeten schoenendoos en zijn vervangen door de slanke, lichte wedstrijddobbers van vandaag de dag. Ook het aas van vroeger tijden: brood, aardappel en mais gebruik ik nog wel, maar zijn grotendeels verdrongen door Bread Punch, Paste, Expanders, maden, casters en wormen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

bobnudd560

De introductie van de eerste Quiver Tip en Swing Tip hengels in de jaren negentig heeft de deur wijd opengezet voor het verder uitbreiden van de mogelijkheden op het gebied van het vissen met de feeder en methodfeeder.  Tegenwoordig is er zoveel keus in materiaal, lokvoer en aas dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Leo640x412

Op het gebied van technische ontwikkelingen heeft de tijd ook niet stil gestaan.  Moest je het vroeger vooral hebben van horen zeggen en eigen info, tegenwoordig kun je met allerlei fishfinders en andere hulpmiddelen de rondzwemmende vis bijna aanraken. Diverse apps maken het leven van de sportvisser ook een stuk gemakkelijker. Weet je even niet wat voor vis je hebt gevangen; neem dan een kijkje in de visherkenningsapp. Ook de Vispas is door de Visplanner app volledig gedigitaliseerd. Geen gedoe meer met een boekje waar de toegestane wateren in staan; gewoon even de app openen en je weet meteen of je er mag vissen of niet.

ronald560

Ook ten aanzien van de hengelsportmogelijkheden zijn er grote stappen gezet. De Vispas heeft er voor gezorgd dat je landelijk gezien in veel wateren een hengeltje uit kunt gaan gooien. Het aantal verschillende soorten vis is enorm toegenomen. Verdwenen soorten zoals steur, zeeforel, meerval e.d. zijn aan een comeback bezig. Nieuwe soorten vinden hun weg in de Nederlandse wateren. Je kunt tegenwoordig zelfs aan de kust al proberen om een heuse haai te vangen. Wie had dat gedacht. Helaas is het palingbestand afgelopen 50 jaar behoorlijk afgenomen. Diverse bekende maar ook onbekende bedreigingen hebben op dit punt hun tol wel geëist. Kon je er vroeger nog op uit om een maaltje paling te gaan vangen, tegenwoordig is catch & release verplicht als je als sportvisser paling vangt. Of zou er toch een kentering op komst zijn? De vangsten trekken momenteel weer wat aan, zowel bij het beroep als bij de sportvissers.

De mogelijkheden om in het buitenland een visje te gaan vangen zijn inmiddels legio. Veel sportvissers weten hun weg te vinden naar de UK, Ierland, Noorwegen, Frankrijk en IJsland. Ook de ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, zijn mateloos populair als visvakantieland. Wil je nog verder dan kan dat ook; Australië, Thailand en diverse andere exotische locaties zijn tegenwoordig goed bereikbaar.  

William560

Last-but-not-least heeft er in het wedstrijdcircuit ook een revolutie plaatsgevonden. Het materiaal is niet meer te vergelijken met vroeger. Met minder dan een auto vol spullen kom je niet weg als je aan wedstrijden meedoet. Voorbereiding, materiaal, kennis en kunde zijn door de jaren heen op een steeds hoger niveau gekomen. Je kunt niet meer even je spullen bij elkaar pakken en deel gaan nemen aan een wedstrijd. Als je je niet specialiseert en goed voorbereidt ben je zo goed als kansloos.
Positief is daarnaast de aansluiting bij het NOC/NSF. Dit betekent dat de hengelsport ook serieus wordt genomen in de sportwereld. Even dagdromend: het zou het toch mooi zijn als er ooit een mogelijkheid zou zijn om tijdens de Olympische Spelen naar wedstrijdvissen te kunnen kijken.

Hoewel het haast niet voor te stellen is, denk ik dat de ontwikkelingen naar de toekomst toe gewoon door zullen gaan. De winst zal met name zitten in het verder ontwikkelen van de technische hulpmiddelen. Let op mijn woorden, over maximaal vijf jaar kun je gewoon de aanwezige vis onder water bekijken voor je je hengeltje uitgooit.

Meer weten over?


Activiteiten

Kijk snel wat de eerstvolgende activiteiten zijn en doe gezellig mee.

Lid worden

Gebruik onderstaande link voor meer informatie om lid te worden.

Vergunningen

Gebruik onderstaande link om snel een vergunning aan te vragen.

Viswaterkaart

Gebruik onderstaande link voor meer informatie om lid te worden.