Zelf Stikling lepel maken

John van Gameren maakt zelf een Stikling lepel na. In HAAK 2016-4 beschrijft hij zijn verhalen hiermee.

Probeer het ook eens om een lepel na te maken ongeacht welk model.stickling

Veel is er niet voor nodig. Een bolhamertje,metaalvijl, een figuurzaag (met ijzerzaagje)en een boormachine om gaten te boren. En natuurlijk het materiaal om de lepels uit te maken. Ik heb inmiddels goede ervaring met RVS en messing. Neem dit dan in 0,6 mm dit is met bovengenoemde gereedschappen goed te bewerken en je lepels worden niet te zwaar met deze diameter materiaal. Als je een lepel heb die je wil namaken moet je eerst een malletje maken.

20150726 112853

Ik pak meestal een stuk A4 papier en druk dit aan de binnen zijde van de lepel. Dan aftekenen en kan je het papier plakken op karton of een stukje metaal. Dit weer knippen of zagen en je heb je mal. Dan kan je zoveel ruwe vormen uit het materiaal halen als je wil. Dan is het zaak je lepel met de bolhamer in model te kloppen en na afloop nog wat bij te vijlen.

20150726 113736

Gaten erin boren en je lepel voorzien van splitringen en een haak. En misschien maak jij op een lange winteravond of regenachtige dag ook wel een goed vangend stukje kunstaas net als ik deed. Op deze manier heb je er ook nog eens dubbel plezier van.

 

Zoeken