Streetfishing in hartje Rotterdam
(Gepubliceerd in Haak 4 2024 door Jessica Vis)Het heeft echt wel zijn charme om midden in alle drukte, tussen gebouwen en verkeer een visje vangen! Streetfishing is totaal anders dan ‘tot rust komen’ in de natuur, al kan je ook in die grote grijze stad bijzonder leuke waarnemingen doen en vliegen er zelfs met regelmaat ijsvogeltjes voorbij! Aldus Jessica Vis die Rotterdam aandeed en hieronder verslag doet van haar bevindingen.
De stad kent veel verrassingen en ook de stadse roofvisser kent veel bekijks. Voorbijgangers genoeg die zich afvragen of er in dat 'vieze' water wel vis zit, wat je er kan vangen, en je ziet de verbaasde gezichten als je er een mooie baars of snoekbaars vangt. Sommigen vragen zelfs of ze een foto mogen maken om thuis te laten zien. Dus midden in de stad vissen kan hartstikke leuk zijn! En vis zit er, in allerlei formaten.
Hoe je het aanpakt en waarmee je vist kan je helemaal zelf bepalen. Ik laat je zien dat je met wat lichter materiaal, en gemiddeld kleiner aas, goede resultaten kunt halen. En actie is er! Niet alle vissen zijn groot, maar die tik op de top is gewoon al super leuk. En zo nu en dan zitten daar best goede vissen tussen! Saai is het zeker niet.
Waar gaan we beginnen? Het stuk centrum vanaf het Boerengat staat in verbinding met de Maas en is dus getijdewater. Het kan er ontzettend hard stromen. Ik ga vandaag aan de slag met een 14 grams hengel om te dropshotten. Als de stroming meevalt kun je vrij licht vissen, maar als het flink stroomt dan is het ook geen probleem om met 15 gram dropshotlood aan de slag te gaan.
Ik wil graag vissen als het mij uitkomt, zonder vooraf de getijden te moeten checken, dus met eerder genoemde set-up kan ik prima uit de voeten ongeacht op welk moment ik er ben. Het tij kan naar hoog of naar laag zijn, maar stroming is altijd goed. Op het hoogtepunt of dieptepunt is de stroming minder, dan zijn de aanbeten vaak ook een stuk minder, maar ook dan is het niet onmogelijk om een vis te vangen.
Mijn hoofdlijn is dun, namelijk 06/00 mm Momoi Ryujin. De reden hiervan is dat de stroming dan minder invloed heeft op de lijn, en de lijn tegelijk wel sterk genoeg is om verantwoord te kunnen vissen. Het is belangrijk om af en toe te checken of de lijn niet beschadigd is. Het is een zachte lijn, geruisloos en met weinig weerstand snijdt deze door het water. Je kunt ook door deze eigenschappen aanzienlijke afstanden werpen, maar dat is in dit water niet noodzakelijk. Als voorslag gebruik ik een fluorocarbon lijn van 23/00 mm, ook weer net wat dunner dan de meeste vissers gebruiken, maar wel met dezelfde voordelen als de hoofdlijn. De stroming beïnvloedt dan zoveel minder de presentatie van je aas.
Al snel blijkt dat de set-up echt wel wat kan hebben. Vastgelopen op de bodem, moet ik wat lijn meegeven van de molen en met de hand krijgt ik het geheel weer los. De haakkeuze is ook belangrijk. Ik gebruik eigenlijk alleen nog maar de Wacky Master Light van Nogales. Nu kan je iedere (dropshot)haak monteren hoor, maar ik gebruik deze graag omdat ze dundradig zijn, de kans op inhaken is dan vaak net wat groter. Dit is zeker het geval als je met een lichte set-up een grotere snoekbaars vangt. Die snoekbaarzen hebben een taaie bek, en dan kun je de haak minder goed zetten met een lichte hengel. Dan is het dus fijn dat een dunnere haak dat wel kan. Meestal gebruik ik haakmaat #1 of #0. Vis ik met iets groter aas dan uiteraard ook een iets grotere haak.
Dan het aas, wat kies je en waarom? Die keuze kan per dag verschillen. Als je echter ergens vaker vist, dan zijn er altijd een paar soorten en kleuren die het bijna altijd goed doen. Het is een kwestie van proberen. In theorie kun je er van uitgaan dat onder en bij bruggen altijd wel wat snoekbaars ligt. Krijg je geen aanbeten, probeer een ander aasje of andere kleur. Soms krijg je wel tikken, de zogenaamde test aanbeten. Dan weet je zeker dat de vis er is, en is het 'uitvogelen' welke kleur ze willen.
Ook de snelheid van de presentatie is van invloed. Soms werkt snel en agressief vissen heel goed, maar soms moet je juist uiterst traag en passief je aas aanbieden om de vis te triggeren. Zelfs de richting kan een verschil maken. Dus met de stroming mee vissen of juist tegen de stroming in. Er zijn ook momenten dat dit geen enkel verschil maakt. Dit vind ik zelf dus leuk aan het vissen: het puzzelen wat op dat moment succesvol is, het zoeken naar de 'sleutel'. Zoals de baarzen vandaag, allemaal gevangen door met de stroming mee te laten driften. De snoekbaarzen daarentegen maakt het niet zo veel uit. Bijna alle aanbeten kwamen op het moment dat ik het aas even stil op zijn plek liet staan. Als je het 'trucje' van de dag doorhebt kun je echt leuke aantallen halen.
Vandaag deed de Tioga Hog het enorm goed en ook de Hamastick bracht vis. Deze laatste wil op een dropshotrig nogal eens onverwachts één kant op uitslaan, net zoals met een jerkbait of een tube. Aanbeten hierop zijn vaak snoeihard! Dus als ik op pad ga in Rotterdam, dan neem ik standaard deze aasjes mee. De Hogy Shrimp zit trouwens altijd in mijn tas. Soms heb je van die dagen dat niets lijkt te werken en val ik altijd terug op de Hogy Shrimp. De Makora Shad Tail is er ook zo een, ze is vrij stug, en op het eerste gezicht niks bijzonders, maar toch, het is me al zo vaak gebeurd dat deze echt een verschil kan maken.
Deze aasjes zijn niet zo heel groot, kleiner dan waar de meeste sportvissers mee vissen. Mogelijk dat daar ook meer dressuur op zit en vissen het 'herkennen' en dus niet bijten. Voor mij persoonlijk vind ik dit dus gewoon een heerlijke manier van vissen. Vooral dat ik weet dat ik er alles mee kan vangen. Dus zowel baars als snoekbaars. Kleine én grote vis. Regelmatig actie hebben is gewoon leuk, ook als het een klein visje is! En het hele jaar rond zijn deze aasjes prima te gebruiken, van het vroege voorjaar tot hartje winter vis ik er mee; op groot water zoals het IJ tot aan kleine kanalen. Nog één kleine opmerking bij het vissen in Rotjeknor: de kades zijn erg hoog. Zeker als het water laag staat. Een schepnet met hele lange steel of een dropnet is echt noodzakelijk. Succes!