Skip to main content

Karperen met de vaste stok

 

Wij volgen al jaren het vissen op karpers op de voet in de commerciële visputten in Engeland. En dan vooral karpers vangen met de vaste stok. Als je kans van slagen wil hebben om karpers te vangen met de vaste stok zal je het materiaal moeten aanpassen. Tijdens de uitzending van Fishing Mania op rtl 4 kon je zien wat je nodig had om op deze manier te vissen. Gelukkig konden we deze soort visserij in Nederland van te voren uit testen in de vijvers van t’ Mun in de plaats Appeltern.

FOTO 1

Later bleek in Engeland dat dit toch wel wat tegen viel gezien de grootte van de karpers. Wat wel een redelijk goed beeld gaf was via google de visputten en technieken in Engeland bestuderen . Nu we dat redelijk hadden bekeken zijn we op zoek gegaan naar een plaats waar we konden overnachten en te kijken naar de mogelijke visvijvers +/- 30 minuten rijden van waar we zouden overnachten. We kwamen uit bij de Home Farm B&B en wat later bleek zaten we 2 minuten verwijderd van een geweldige mooie visvijver in Engeland. De voorbereiding was gereed en eind mei was het zo ver.
Tunnel Barn Farm.
Aangekomen bij de Tunnel Barn Farm werden we opgevangen door personeel van de visvijver.

Barn

Dit is werkelijk een visfabriek .De vijvers daar zijn rijkelijk gevuld met duizenden kilo’s karper, voorns, barbelen. Het complex bestaat uit div visvijvers .Ook is er een tackel shop aanwezig waar men je precies advies kan geven hoe en waar je moet vissen voor een aardig netje vis. We brachten onze vismaterialen in stelling. Ik tuigde vier top delen op met diversen montage onderlijnen. We visten daar simpel met mais en lunchworst. We namen een injectiespuitje waar we de voorkant hadden afgezaagd en staken dan het spuitje in het blik lunchworst. Bij het indrukken van het spuitje komt de lunchworst naar buiten. Vervolgens snijd je met een mesje hele mooie pellet achtige rondjes lunchworst. Deze op maat gemaakte lunchworst bevestigde ik aan een wokkelmontage met daar boven een haakje 16. Met een simpele draaibeweging naar rechts monteerde ik de wokkel in de lunchworst. Het voordeel van deze montage is dat de lunchworst heel stevig aan de montage blijft zitten. Als je bijvoorbeeld met aardappel zou vissen is dit echt de ideale montage.
Montage voorbeeld 1

FOTO 3

Montage voorbeeld 2

FOTO 4

Met een ander opgetuigd hengel deel had ik een montage gemonteerd wat ik de twist montage noem. Het is een in elkaar gewikkeld roestvrij stalen draadje wat lijkt op een metalen pennetje. Deze montage is toepasbaar bij zachte pellets door het pennetje vrij snel en simpel er in te drukken.

FOTO 5

We visten in een vijver waar F1 karpers in grote hoeveelheid aanwezig waren en deze karpers wogen ongeveer 3 pond per stuk.
Die karper bevindt zich onder de kant, midden en vooral aan de overkant. Het tempo was bij mij erg hoog. Dat het aas aan de haak bevestigen langer duurde dan de vis de dobber onder trok was een gegeven. Let wel op dat in heel Engeland het verboden is met een weerhaak te vissen. Het verwijderen van de haak ging vrij simpel en je kon zien dat de vis nauwelijks beschadigd was.

FOTO 6

Wat heel bijzonder was dat we met regelmaat barbelen vingen aan de lunchworst .Deze vis is een geweldige sportvis aan de vaste hengel. Je merkte direct het verschil met een F1 karper als je er een aan had. Deze vis blijft op de bodem hangen en verstoort de aangelegde voerstekken. Het duurt dan ook even voordat je weer dobber weer onder gaat.
Actief vissen is in deze visserij wel gewenst. Door het aas elke keer op en neer te bewegen en zachtjes te laten neer komen op de bodem geeft het de karper een gevoel dat die toe moet happen. Ook met regelmaat voeren op diverse plekken is een vereiste. Als ik een paar vissen onder de kant had geland schakelde ik over om naar de overkant te gaan. Het brengt op de andere voerstekken rust zodat de vis er weer op komt.
Het nadeel van deze manier van vissen is wel dat als de vis los schiet van de haak de lijn wel in de war raakt doordat het elastiek met veel geweld terug schiet in de hengel. Best gevaarlijk omdat de dobber je kan raken in je ogen.

FOTO 7
Dat vergt wederom een andere aanpak.

Gr Peter den Boef

  • Hits: 10511