Skip to main content

Op zoek naar een nieuwe feederstoel? Waar moet je op letten.

(Gijs Nederlof Gepubliceerd in HAAK 1 2024) Regelmatig krijg ik vragen van sportvissers over de aanschaf van een feeder- of karperstoel. Het antwoord op de vraag: ”wat is nu de beste?”, moet ik altijd schuldig blijven. Er is geen beste feederstoel, er zijn zoveel verschillende factoren die een rol spelen bij de aanschaf van de voor jou beste feederstoel.

feederstoel5640 

Vis je veel? Op welke locatie vis je meestal? Op wat voor vis ga je vissen? Hoe groot is je budget? Dit zijn nog maar een paar vragen waarvan het antwoord al bepalend kan zijn welke feederstoel in jouw situatie de beste is. Kortom, er is geen antwoord te geven op je vraag.

Gelukkig zijn er wel een aantal factoren die een rol spelen bij de keuze van zo’n stoel. Belangrijk is natuurlijk dat de stoel stevig staat. In de markt zijn er stoelen te koop met poten van 25, 30 of 36 mm dik. Des te dikker de poten, des te steviger staat de stoel. Kijk voor af ook even naar de afmeting van de accessoires zoals je feedersteun of aasplateau.  Als je huidige stoel poten van 25 mm heeft en je koopt er eentje met poten van 30 mm, dan passen je huidige accessoires niet op je nieuwe stoel. Van dikkere poten naar dunnere kan wel, er zijn verloopstukken te verkrijgen waardoor je je huidige accessoires passend kunt maken.

feederstoel4640

Standaard zijn de poten voorzien van moddervoeten. De beste zijn rond en hebben een doorsnee van rond de vijftien centimeter. Kies voor ronde want die zijn steviger. Als je van plan bent om je stoel te gaan plaatsen op de keien, schaf er dan een paar poten met ijzeren voeten bij aan. Plastic voeten kunnen zo maar breken als je die op de keien van een strekdam plaatst. Check ook even of je de poten traploos in hoogte kunt verstellen. Als je gelukl hebt is een van de poten, of de stoel,  voorzien van een waterpas. Altijd handig, dan weet je tenminste zeker dat je stoel altijd recht staat.

Dan de rugleuning. Een verstelbare is wel zo handig. De beste kwaliteit tref je vaak aan bij stoelen waarbij je aan beide kanten van de rugleuning een stelknop aantreft waarmee je de leuning in verschillende standen kunt plaatsen.  Daarnaast is het ook wel handig dat de stoel makkelijk te vervoeren is. Er zijn exemplaren die je zo inklapt en er zijn er waar je zomaar een kwartier bezig bent om de stoel te plaatsen of weer in te klappen.  

feederstoel2640

Een aasplateau is iets wat niet mag ontbreken. Als je de keus hebt zou ik er eentje aanschaffen waarbij je je aas kunt beschermen tegen de zon of regen. Dan de feedersteun. Een stabiele steun is wel zo handig. Monteer de steun eens om te kijken of deze stabiel vastzit. Niets zo ergerlijk als een feedersteun die alle kanten op beweegt. Van een secure beetregistratie komt met zo’n zwabberende steun niet veel terecht. Check de klem waarmee deze steun aan je stoel wordt bevestigt. Ook is het belangrijk dat je de steun gemakkelijk van stand kunt veranderen. Bij stromend water plaats je de steun immers vaak in een hoek van 45 graden of hoger naar boven. Bij rustig weer en weinig stroming steun je de feeder vaak net boven het wateroppervlak af.

Feederstoel1640

De Rod Rest is minstens zo belangrijk als je feedersteun. Zorg er voor dat je er eentje aanschaft die de hengel als het ware vastgrijpt. Op die manier voorkom je dat een azende karper of flitsende winde je hengel in een onbewaakt moment uit de steun trekt en dan is je visdag wel meteen voorbij.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat de stoel lekker zit. Schaf een stoel aan die bij je lengte en lichaamsgewicht past. We zijn immers niet allemaal 70 kilo. Ben je wat zwaarder dan heb je als snel een stoel nodig die wat robuuster is.

feederstoel3640

Als laatste kan ik je alleen maar adviseren om eens naar een goed gesorteerde hengelsportwinkel in de omgeving van Rotterdam te gaan en gewoon eens op wat stoelen te gaan zitten. Probeer eens een aantal stoelen uit en je komt er snel genoeg achter welke stoel het beste bij je past. Hou rekening met bovenstaande punten en het kan haast niet anders of de stoel die jij uitkiest is voor jou dan ook de beste stoel. Vang ze.

  • Hits: 104