Skip to main content

Skills and Stripes 2024 was een groot succes.

Zaterdag 16 maart organiseerde HSV Groot Rotterdam Skills and Stripes. Met 50 deelnemende boten kunnen we gerust spreken van een zeer geslaagde editie. Gevist werd er op het Hollands Diep en op het Haringvliet. Targetvis was natuurlijk baars.

podium1640

Dat de baars goed meewerkte blijkt wel uit de resultaten. De vijf grootste baarzen telden mee voor het eindklassement. Ruim 22 deelnemende boten wisten maar liefst meer dan 200 cm baars op de meetlat te krijgen.

podium2640

Winnaar werd Team Garmin 1. Het duo Luc Coppens/ Toon van Ham ving 257,5 cm baars. Met een gemiddelde van meer dan 50 centimeter wisten de mannen Skills and Stripes 2024 winnend af te sluiten.

podium3640

eindklassement1640

eindklassement2480
eindklassement3480



Vissen op Ierse snoeken

(Gepubliceerd in HAAK 3: auteur Gijs Nederlof)Als ik aan één vissoort denk waarmee de meeste Europese sportvissers Ierland associëren, dan is het waarschijnlijk de snoek. Hoewel Ierse snoek misschien niet zo groot wordt als de snoek in Nederland en België - het Ierse record staat op iets meer dan 19 kg - compenseren ze dit met hun kracht. Wanneer je van plan bent om eens een Ierse vistrip te gaan maken, dan volgen in dit artikel wat tips.

Deadbait Fishing640

Ierse snoeken staan bekend om hun strijdlust. Het is heel normaal om ze meerdere keren in de lucht te zien springen in een poging zich los te schudden. Snoek kun je over al in Ierland vangen, het land staat bekend om haar grote aantallen. Precies om deze reden hebben veel professionele visgidsen uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Frankrijk Ierland gekozen als de plek om zich te vestigen en hun bedrijf te runnen. Ze kennen de kwaliteit van het vissen op snoek in Ierland.

Vissen op snoek in Ierland is meestal gratis en er is geen vergunning of toestemming nodig voor de meeste plaatsen waar je wilt gaan vissen. Ierland is relatief gezien nog een voordelig vakantieland. Er zijn dagelijks veel vluchten tussen Nederland en Dublin of Cork. Je kunt ook met de veerboot reizen, rechtstreeks via Duinkerken of via Engeland. Dat is duurder, maar je hoeft geen auto te huren en je kunt gemakkelijk je uitrusting meenemen.

Fly Fish Pike640

Wat moet een bezoekende sportvisser weten voordat hij naar Ierland gaat om op snoek te vissen? Tijdens de koude winterperiode, van november tot februari, zijn snoeken minder actief en bewegen ze niet graag te veel. Hoewel je tijdens deze periode nog steeds snoek kunt vangen, is het vissen met dood aas meestal de beste tactiek. Van maart tot april zijn de snoekbaarzen gericht op het paaien. In tegenstelling tot sommige andere landen heeft Ierland geen gesloten seizoen en dus kun je in deze periode ook gewoon op snoek vissen.

De twee beste perioden om op snoek te vissen in Ierland zijn van eind april tot eind juni en dan weer van begin september tot eind oktober. In deze periodes azen de snoeken fanatiek en je kunt er goed op vissen met dood aas, kunstaas en zelfs met de vliegenhengel. Met levend aas vissen is overigens niet toegestaan in Ierland. 

iersesnoek640

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kunnen de watertemperaturen soms flink oplopen en kan de waterplantengroei een probleem zijn op ondiepe delen van meren en rivieren. Als het daadwerkelijk heet wordt, is het voor de snoek beter om er niet te veel op te gaan vissen. Maar Ierland kent een wisselend klimaat en over het algemeen zorgen bewolking, regen of wind voor de nodige afwisseling en verkoeling. Houd de weersverwachting in de gaten en vermijd in deze maanden het snoekvissen als het te heet wordt.

Ierland heeft slechts één echte rivier (de Shannon) waarop veel op snoek wordt gevist. Er zijn ook legio kleinere rivieren waar je goed op snoek kunt vissen. Het leuke van deze riviertjes is dat er niet veel op snoek gevist wordt en de vis dus ook geen last heeft van dressuur. De meest geschikte snoeklocaties zijn echter de honderden meren die Ierland kent.

De beste locaties? Als je graag op groot water vist dan zou ik zeker eens richting Lough Ree, Derg, Corrib of Mask gaan. In de Midlands zijn er veel kleinere meren en dan is het goed om te weten dat er in de counties Cavan, Leitrim en Monaghan en ook Clare prachtige stekken te vinden zijn.

Lough Pike640

Op de grote meren is het aan te raden om vanaf een boot te gaan vissen. Als je de eerste keer Ierland bezoekt loont het zeker de moeite om een professionele visgids in te huren. Deze visgidsen zijn goed op de hoogte van de situatie ter plaatse en zodoende verspil je niet veel tijd met het zoeken naar de beste stekken en locaties. Voor meer info over gidsen in Ierland verwijs ik je graag door de website  https://visseninierland.info/gidsen.

Lure Fishing River640

Voor sportvissers die overwegen om voor het eerst naar Ierland te reizen om op snoek te vissen, zijn mijn twee belangrijkste tips:

1) Huur voor minstens een dag of twee een professionele gids in of verblijf in een Bed & Breakfast voor sportvissers op je eerste vistrips.

2) Wees voorbereid op alle soorten weersomstandigheden. Ierland kent een wisselend weerbeeld. Je kunt het zomaar treffen dat je op een dag ‘vier seizoenen’ meemaakt. Van schitterend weer kan het ineens gaan plenzen van de regen. Kijk er ook niet gek van op als je ongevraagd een stevige hagel- of sneeuwbui over je heen krijgt. 

Als je meer informatie wilt over vissen in Ierland, surf dan eens naar http://www.visseninierland.info

Spannende Predatortour voor Team Groot Rotterdam

(Gepubliceerd in HAAK 3 Auteurs: Björn Neve & Peter Gijzen) De Predatortour 2023, ofwel het Europees Kampioenschap Roofvissen, vond dit jaar voor het eerst plaats met een team uit de stal van HSV Groot Rotterdam. Deelnemers Peter Gijzen en Björn Neve hebben zich namelijk als wedstrijdteam voor 2023 verbonden aan HSV Groot Rotterdam, niet alleen voor de ‘PDT’, maar ook voor andere bekende roofviswedstrijden die in Nederland worden gehouden. De ereplaatsen die deze heren in het verleden tijdens de PDT behaald hebben (7e,16e en 19e) van ruim 100 boten gaf wederom moed voor deze editie. Een verslag.

bootjesverzameled640

De inschrijfdag

Door werk en andere privéomstandigheden moesten er wat logistieke handelingen worden verricht om het materiaal allemaal op de plek van bestemming te krijgen. Deze plek betrof Europarcs De Biesbosch; het thuishonk voor één week vissen. Zoals altijd was het weer een warm welkom en weerzien met oude bekenden tijdens de inschrijving voor het EK Roofvissen. Ook ‘Team Groot Rotterdam’ was dit jaar van de partij voor de teamfoto en het ophalen van de meetlinten. Tijdens de inschrijving begint de spanning al te stijgen en komen links en rechts de verhalen over supervangsten, slechte dagen en tactieken ter sprake. Ieder team bedenkt zijn eigen strijdplan, gebaseerd op alle info. Ook betreffende de baarzen: het vangen van baars kon wel eens een probleem worden, hoorden we van vele teams.

De baars is normaliter een vissoort die ons goed ligt, maar tijdens de trainingen waren deze niet gemakkelijk te vinden. Vertrouwen in je strijdplan is echter altijd de sleutel tot succes. Ons strijdplan lag al een maand op de tafel. Na de eerste wedstrijddag zouden we dit plan eventueel bijschaven.

thecrew640

Captains meeting

Op de woensdag voor de eerste wedstrijd is er traditioneel de captains briefing. Tijdens deze meeting worden de regels en meetprocedures uitgelegd aan de deelnemers. De spanning stijgt dan natuurlijk tot een hoogtepunt als je de vangstverhalen van de andere deelnemers hoort in de aanloop naar de wedstrijd. De twijfel slaat altijd een beetje toe als je deze verhalen hoort, maar het motto is ‘Stick to the plan’. Op naar een korte nacht want om 6.00 uur op donderdag is het ‘game on’!

Wedstrijddag 1

Als de wekker om 5.30 uur afgaat in het huisje, staan de gezichten op scherp. Het plan is duidelijk en het materiaal in topconditie. Op naar de ochtendmeeting waar de weersvoorspellingen en andere belangrijke zaken nog eens kort worden doorgenomen.

We gaan daarna  naar de boot en maken de laatste pluggen, shads, chatterbaits in gereedheid tot we om 8.00 uur los mogen naar de eerste plek. Daar is het startsein voor boot 74 dan eindelijk. Het gas gaat open en een goed halfuurtje knallen naar de eerste stek is een feit. Het vertrouwen is hoog, de ‘mojo’ aan boord is uiterst positief en het is tijd om te presteren.

nogeenbaars

De eerste worp is er eentje waar je direct scherp dient te zijn, zo ook bij Peter. Hij weet direct een mooie baars te haken. Hoppa, het eerste feestje aan boord is een feit; het plan werkt en we staan op het scorebord. We dienen drie baarzen te vangen, dit is er in ieder geval al één. Nog twee te gaan en die lastige vis is geen probleem meer.

Het duurt niet lang of Björn mag ook zijn hengel krom slaan op een snoek van in de zeventig. Ook die gaat op het meetlint en door naar de volgende. Nog twee te gaan en we zijn zichtbaar op de scorelijst. De tweede en derde snoek volgen in een rap tempo, waarvan beiden er één op het scorebord weten te zetten. Het eerste rijtje is vol en dat is nog ruim voor 10 uur in de ochtend. We gaan als een raket van start! De grootte speelt voor ons op de eerste dag nog niet echt een rol, de kaart vol is het doel, dus de focus gaat gelijk weer op de baars. Met kleine shads en pluggen worden de ondieptes afgevist op zoek naar deze wispelturige vis.

snoek640

Tijdens een sanitaire stop van Björn is het Peter die zijn hengel wederom krom slaat om een mooie 40+ cm baars. Zo hebben we binnen twee uur vissen bijna twee rijtjes vol en is de missie voor dag 1 bijna geslaagd. Het doel was om de snoek en de baars ‘dicht’ te vissen waarbij de maat van de baars ruim boven de 40 cm moest liggen zodat we deze vis de komende twee dagen niet meer hoefden te belagen.

Het feestje eindigde echter niet veel later, met nog een snoekbaars op de lijst vielen de aanbeten helaas weg. De derde baars volgde helaas de plug tot aan de boot maar we wisten deze niet meer tot een aanbeet over te halen. Na nog zo’n duizend worpen was het einde van de dag echter een feit. Een plan wat leek te werken gaf in ieder geval vertrouwen voor de volgende dagen.

nogeenbaars 

Wedstrijddag 2

Het strijdplan van de tweede dag was niet anders dan op de eerste dag. De baars was wederom het doel. Op deze dag starten we pas om 8.15 uur in de laatste groep, dit hield in dat er al veel bekende plekken bezet waren. De 90 pk motor werd dan ook vol opengegooid tot aan het Haringvliet, om een inhaalslag te maken. Gezien de snelheidsbeperking op het Haringvliet (maximaal 20 km per uur) werd het een wat langere rit dan gepland, maar eenmaal daar kozen we ervoor om toch weer naar de plaats van de vorige dag te gaan, hier lagen volgens ons plan immers de drie soorten op ons te wachten.

De eerste worp was meteen raak voor Peter. Eeen dikke metersnoek klapte op een zeer klein baarsplugje. Deze vis was het niet eens met de koers naar het net en besloot een run te nemen tegen de richting van de boot in, dwars onder de motor door. Met de druk er op maakte deze ‘big’ een sprong achter de boot. Helaas schoot de plug bij de landing los en was er even een moment van teleurstelling. Een kort bezinningsmoment volgde met een hapje en een drankje - en daarna weer vol door.

De concentratie was top en er volgde een mooie 60+ snoekbaars, om daarvan ook twee stuks op de lijst te zetten. Het werd stekhoppen voor Team Groot Rotterdam, van links naar rechts tussen de bekende baarsplekken in. Enkele lossers waren het restultaat en we merkten dat de baarzen niet bleven plakken. Zou deze soort ons strijdplan dan toch in de war sturen?

snoekbaars

Er werd stug doorgevist op verschillende dieptes en met verschillende technieken, maar het gewenste resultaat bleef uit. Uiteindelijk kwam daar die aanbeet waarvan gedacht werd dat het een mooie baars was. Het voorzichtige drillen volgde, maar onder het wateroppervlak werd duidelijk dat een maats snoekbaarsje de dader was. Geen probleem, nu was de snoekbaars lijst ook vol.

Met het grote aantal worpen, verstreek echter ook de tijd sneller dan gewenst. De klok gaf voor ons gevoel al te vroeg 16.00 uur aan, wat het einde van dag 2 betekende. Met een lichtelijk teleurgesteld gevoel werd er koers gezet naar het bunkerschip om de boot wederom van de nodige liters brandstof te voorzien.

Aangekomen in de jachthaven werden de wonden gelikt en luisterden we naar de verhalen van andere teams, waarvan velen ook moeite hadden met de baarzen of zelfs nog geen enkele wisten te vangen. Het roer moest dus om; een nieuw strijdplan zou uit de hoge hoed getoverd moeten worden. Zonder een volle kaart met drie snoeken, drie snoekbaarzen en drie baarzen zouden we ons niet kwalificeren voor het volgende jaar.

Finaledag
Een wedstrijd wordt vaak in de laatste uren beslist en is niet afgelopen voor het eindsignaal klinkt. Het nieuwe strijdplan was ‘all-in op baars’ en met nog ruim voldoende vistijd voor de boeg stapten we in de boot met de gedachte ‘die laatste baars zou aan boord komen en we zouden ons kwalificeren voor het volgende jaar’.  

De hernieuwde energie en nieuw gevonden stekken gaven het geloof om ons nog één keer op te richten en een vlammend eindschot te produceren. Op de eerste stek aangekomen leek het direct bingo te zijn, maar de baarzen waren enorm voorzichtig met hun aanbeten. Het resulteerde in vijf lossers, en zure gezichten. Ze lagen er dus wel, dus moest er zometeen ook één blijven hangen.

prijswinnaars640

Toen eindelijk kregen we een hanger, het bleek echter een upgrade snoekbaars te zijn waarbij de kleinste werd weggepoetst van de kaart. De tijd verstreek en hierbij verstreek ook langzaam het geloof in een goede afloop. In het achterhoofd was er nog wel het stemmetje dat ons motiveerde om door te gaan: ieder worp kon immers raak zijn. 

Na wat stekken te hebben afgevist, volgde daar een dikke dreun bij Björn. Er volgde een mooie dril van een prachtige snoek. Op het moment dat Peter het net pakte was het helaas over met de pret, uit het niets verdween de spanning op de lijn. Jammer, geen upgrade en wederom een kort moment van bezinning. Het was ‘baarsmeister’ Peter die al snel de deceptie wegspoelde. Hij sprak de verlossende woorden: “Schepnet! Het is een baars!’ Geconcentreerd werd de boot snel op spotlock gezet en de vis werd rustig uitgedrild. Het net schoof er onder en in het net loste de baars zich van het kunstaas, maar hij zat erin! We did it!

Na een check op de scoreapp bleek dat er een rood kruis bij de baars stond. De paniek sloeg toe, de vis was al teruggezet en telde blijkbaar niet mee? Gelukkig kwam er een geruststellende app van een van de toeschouwers die thuis de app volgde. We hadden een volle kaart, dus we konden opgelucht ademhalen.

Het was inmiddels 11.15 uur, dus we hadden twee volle dagen gevist voor één baars. Nog slechts een aantal uren voor het einde van de PDT 2023. De focus ging gelijk vol op de snoek, want daar was de snelste winst te behalen.

Met nieuw elan en vol goede moed werden de snoekplekken uitgegooid. Niet zonder resultaat want er volgde nog een kleine upgrade en een aantal kleine snoeken. De tijd was om, de kaarten waren geschud. In de haven bleek dat 50% van de boten niet de volle kaart hadden gehaald en waren gestruikeld over de baarzen. Bij ons overheerste de opluchting. We waren er volgend jaar weer bij! 

Wat volgde was een gezellige en sfeervolle prijsuitreiking. De druk was eraf, we eindigden deze editie op plaats 69 van de 150 boten. We waren er tevreden mee. De plannen voor de editie van 2024 kwamen alweer ter sprake. We zouden namelijk wel weer eens richting dat podium willen...

Alle vissoorten op ‘licht en ultralicht’ 

De zomer is bijna om en de herfst begint. Het is was een rare zomer. In het begin van het nieuwe roofvisseizoen met temperaturen van ver boven de 30 graden. Voor mij een reden om niet op roofvis te gaan vissen in de polder en de cultuurwateren. Watertemperaturen boven de 30 graden zijn funest voor met name de snoek. Later in juli veel regen en temperaturen onder de 20 graden. Al met al een rare zomer van uitersten. Gelukkig komt de goede tijd voor het roofvissen er weer aan.

Door John van Gameren

Veel wateren waren tijdens de warme zomerdagen niet te bevissen door het lage waterpeil waardoor veel water in een soort groene en niet te bevissen soep veranderde. Na deze hittegolf volgde een ‘regenseizoen’ en werden de wateren weer gevuld.

molenmetspinner615

Wie denkt dat het ultralichte en lichte vissen op roofvis een typische zomervisserij is heeft het mis. In de zomer is er uiteraard met name in de polder en cultuurwateren, waar de waterplanten net onder de oppervlakte staan, vaak alleen met nog maar met een licht stukje kunstaas te vissen. Maar ideaal is dat ook niet altijd. Geef mij dus maar de herfst; begroeiing verdwijnt langzaam en veel stukken water worden weer bevisbaar. Ook voor de vis is het nu de tijd om zich nog te goed te doen aan de laatste zomerse overvloed voordat de koude maanden weer gaan beginnen. Bij uitstek de periode voor de ultralichte en lichte visserij. 

Nylon lijn

Wanneer spreken we van ultralichte visserij en wanneer van lichte visserij? Ultralichte visserij wordt uitgevoerd met hengeltjes tussen de 1 en 5 gram werpvermogen en de lichte visserij met hengels van 6 tot ongeveer 10 gram. De ultralichte hengels gebruiken we - hoe kan het ook anders - om ultralichte kunstaasje te kunnen inwerpen. Met name lichte onverzwaarde spinnertjes, lepeltjes en streamers. Bij deze hengeltjes gebruiken we ook een bijpassende lijndikte met een trekkracht die voldoende is om de hengel maximaal te belasten. Zelf gebruik ik altijd nylon lijn voor deze visserij. Ik vind het beetje rek in een nylon lijn erg welkom. Het werkt als een extra schokdemper wanneer je een vis haakt. Baars en ook voorn hebben een redelijk zachte bek. Deze scheurt makkelijker open als je met een gevlochten lijn vist. En daar heb je met een nylon lijn veel minder tot geen last van. Vaak wordt gedacht dat het ultralichte vissers te doen is om met een zo licht mogelijk hengeltje en lijn een zo groot mogelijke vis te vangen. Dat is echter niet waar. Je hebt de lichte hengel met de daarbij behorende lijn nodig om het lichte en kleine kunstaas weg te kunnen zetten. Probeer maar eens om een ultralicht spinnertje van 12 mm weg te werpen met bijvoorbeeld een 20 grams hengel met een 24/00 lijn. Een paar meter zal je kunnen werpen maar dan houdt het op. Daarnaast zal je het spinnertje bij het binnendraaien niet eens voelen. Met de ultralichte en lichte hengels met de daarbij behorende lijndiktes van nylon kun je deze echter wél zonder problemen meters ver werpen. En bij het binnenvissen voel je het kunstaas waardoor je er de controle over houdt en ieder aanbeet voelt.

Voor de ultralichte en lichte visserij hier onder een richtlijn met betrekking tot de hengels en de daarbij behorende lijnen. 

2 grams hengel 10 –12/00 

3 grams hengel 12-14/00 

5 grams hengel 14-16/00 

6 grams hengel 16/00 

8 grams hengel 18/00 

10 grams hengel 18-20/00

spinners615

Spinners
 

Onverzwaarde spinners zijn er in vele soorten en maten. Iedere bladvorm geeft zijn eigen trilling en weerstand in het water. Hoe ronder (ovaler) de bladen, hoe meer weerstand het spinnertje heeft in het water en hoe harder deze trekt op de top van de hengel. Dat houdt dus in dat je met rondere bladen kleinere bladen kan gebruiken op de ultralichte hengels. Hoe anders is het met smalle slanke bladen zoals een wilgenblad model of een blad van het slanke type ‘terrible’. Deze draaien dichter om de as en zullen minder weerstand geven in het water en dus veel minder aan de top van de hengel trekken. Je kan dus hierdoor grotere spinners met slanke bladen vissen op de ultralichte en lichte hengels. Daarmee vergroot je ook de diverse maten spinners die te vissen zijn op dit soort hengeltjes. Ook hiervoor een richtlijn. 

Stompe bladen tegenover slanke bladen 

2 grams hengel 10 – 21 mm / tot 30 mm 

3 grams hengel 10- 23 mm / tot 30 mm 

5 grams hengel 23 –28 mm / tot 35mm 

6 grams hengel 23-30 mm / tot 35 mm 

8 grams hengel 28-35 mm / tot 45 mm 

10 grams hengel 32-40 mm / tot 45 mm 

Spinners zijn de laatste jaren uit de mode geraakt. Naar mijn mening zeer onterecht. Spinners zijn nog steeds vangers van de bovenste plank. Voor mij waren spinners en lepels de eerste stukjes kunstaas waar ik kennis mee maakte-  nu alweer dik 40 jaar geleden. In die beginperiode van eind jaren 70, begin jaren 80, werd er heel veel gevist met de spinner. Toen had je echt wel wateren waar je flink dressuur had omdat er veel met dit kunstaas werd gevist. Maar de laatste jaren zie je steeds minder vissers met dit kunstaas vissen. Hierdoor kan een spinner zeker weer dressuurdoorbrekend werken.  

Ultralichte spinners en lichte spinners zijn er niet veel meer. Wat er nog wel is zijn de Ondex spinners. Deze zijn ook nog te verkrijgen en geschikt in de bovengenoemde maten voor deze hengels. Iets wat ik zelf nooit begrepen heb, is dat wij hier de ‘Chinese’ Ondex spinners hebben terwijl de echte ‘Rublex’ Ondex spinners nog steeds worden gemaakt en toch van betere kwaliteit zijn. Voor wie hierin geïnteresseerd is, het volgende. De Franse firma Rublex werd in 1990 overgenomen door het Spaanse Lukris. Lukris is een familiebedrijf dat vanaf 1961 al spinners maakt en sedert 1990 ook alle Rublex spinners en lepels. In de landen om ons heen worden nog steeds de originele Rublex Ondex spinners verkocht - te herkennen aan de naam Rublex op het blad - evenals alle andere spinners en lepels die het merk voerde. Veel meer onverzwaarde goede spinners zijn er bij mijn weten niet meer. En voor het echte ultralichte en dus ook lichte vissen ben je dus ook verder aangewezen op dezelf bouwers of op jezelf om deze te bouwen. In een eerder artikel in HAAK heb ik al eens geschreven hoe je bladen kan maken van bijvoorbeeld messing en rvs. Maar ook uit blik zijn goede bladen te maken. Vooral de ultralichte bladen.

Tot 18 mm kun je deze bladen goed uit blik maken. Voor bladen groter dan 18 mm moet je twee lagen blik op elkaar lijmen, anders worden de bladen te licht en draaien niet goed. Maar daar heb je tot 18 mm geen last van. En echt moeilijk is het niet. Als je een groot spinnerblad hebt kan je de omtrek van dit blad op een A4 papier tekenen. Deze kun je vervolgens inscannen en dan verkleinen tot de gewenste maat. Dan uitprinten en op een stukje blik plakken en het blik uitknippen. Vijl de vorm er verder in en schuur voorzichtig de randen want blik kan scherp zijn. Dan klop je met bij voorkeur een bolhamer de vorm erin. Mocht je deze niet hebben dan zijn er winkels als bijvoorbeeld de Wibra die grote houten pionnen op de knutsel afdeling verkopen. Deze kan je ook gebruiken met een gewone hamer om een bolling in het blik te maken. Als je het blaadje hebt gemaakt, heb je eigenlijk enkel nog maar een ruitertje, kraaltje, haakje en een stukje rvs-draad of verenstaal nodig om er een spinnertje van te maken. Niets is leuker om aan je eigen creatie vis te vangen. 

prachtigebaars 

Lepels

Lepels zijn nooit populair geweest hier in ons land. Dit terwijl het topvangers zijn. Veel lichte lepels werden vroeger gemaakt van spinnerbladen. Hier werd dan een gat in geboord en met splitringetjes een wartel en een haak aan het geheel gezet. Hierdoor ontstonden redelijk goede lepeltjes. Deze variant is dus gemakkelijk zelf te maken. Dan zijn er tegenwoordig op internet een legio aan lichte en kleine lepeltjes te krijgen die veelal uit China komen. Deze zijn vaak uitgerust met een enkel haakje. Ook deze lepeltjes blijken vaak beste vangers te zijn met een mooie actie. Dus wil je met lepeltjes gaan vissen, dan kun je ze op internet kopen of zelf maken.

Streamers 

Ook met allerlei kleine streamers is het goed licht en ultralicht vissen. Ze zijn gemakkelijk zelf te maken of (net als de onderdelen) verkrijgbaar bij winkeliers die ook vliegvisspulletjes verkopen. De vaak lichte streamers zijn goed weg te zetten met de lichte hengels. Zeker streamertjes van veren of konijnenbont zijn hiervoor ideaal. Een streamer is heel makkelijk in de oppervlakte te vissen, wat perfect is als de planten nog hoog staan. Voor een streamertje gebruiken we altijd een staaldraadje of een titanium spinstangetje. Zorg wel dat de dikte hiervan in verhouding staat tot de grootte van je streamer om de gewenste actie te behouden. Dit geldt overigens ook voor het vissen met de spinnertjes. Voor spinnertjes met een bladmaat kleiner dan 14 mm gebruik ik geen staaldraadje meer. De kans dat je hier een snoek mee vangt is heel klein en een staaldraadje of spinstang zou de actie van het kleine spinnertje teniet doen. Vanaf 14 mm dus wel een staaldraadje of spinstangetje, zeker in wateren waar je snoek kan verwachten.

snoekmetspinner480

Wat kunnen we verwachten bij het ultralichte en lichte vissen? Ik zou zeggen bijna alles. Op de kleine ultralichte kunstaasjes vang je van voorn tot snoek en alles wat ertussen zit. In de loop der jaren heb ik heel veel soorten vis gevangen op deze manier. Je kunt dus altijd wel iets vangen. Doet de ene soort het niet, dan bijt de andere soort wel. Doordat je met lichte hengels vist geeft ook de kleinste vis sport. Veel hoef je niet mee te slepen naar de waterkant. Alles past in een klein doosje wat je zo in je zak kan doen. Neem wel altijd een schepnet mee want je zult niet de eerste zijn die een dikke snoek haakt of grote brasem of zelfs karper. Op dit lichte materiaal zal een gehaakte vis zich anders gedragen dan op zwaarder materiaal. Het is een enorme leuke manier van vissen waar veel uit te halen valt als je er voor open staat. De mooiste periode van het jaar begint nu. Geef het een kans en ervaar hoe leuk deze visserij is!

Skills & Stripes 2024

Beste Leden van HSV Groot Rotterdam, deelnemers Skills & Stripes & Belangstellende, 

Na een jaar afwezigheid komt de Skills & Stripes terug.

Lees verder