Visrecept van Axl Tan, sous-chef bij Muller & Co in Nieuwerkerk a/d IJssel
(Gepubliceerd in HAAK 3)Groene gazpacho | makreel | watermeloen | chipotle
Groene gazpacho
⁃ Komkommer 1st
⁃ Lente ui groene gedeelte 1st
⁃ Avocado 1st
⁃ Granny smith 2st
⁃ Jalapeno zonder zaadjes 1st
⁃ Zachte Groene Kruiden die je lekker vind 15gr
⁃ Bleekselderij 1 stengel
⁃ Groente bouillon 150ml
⁃ Grieks Yoghurt 1 el
⁃ Olijfolie 30ml
⁃ Rasp+ sap limoen 1st
⁃ Zout en peper
1. Snijd alle groente en fruit in grove stukken en doe het in een kom
2. Meng de bouillon, Griekse yoghurt, olijfolie en limoensap tot een geheel in een kom
3. Doe de grof gesneden ingrediënten en het vocht in een blender (als het niet allemaal tegelijk past, doe het dan in delen) en draai het mengsel door tot een gladde massa
4. Pak een zeef en een grote kom waar de zeef gemakkelijk in past
5. Passeer de gazpacho door de zeef om de kleine stukjes uit de gazpacho te halen
6. Breng het op smaak met zout en peper
7. Zet in de koelkast tot gebruik
Tartaar van makreel
⁃ 200gr makreelfilet zonder vel
⁃ Zout
⁃ Olijfolie
1. Vraag de visboer of ze de huid van de makreelfilet eraf willen halen
2. Snijd in kleine blokjes
3. Breng op smaak met zout en olijfolie
4. Zet in de koelkast tot gebruik
Watermeloen blokjes
⁃ watermeloen 1st
1. Snijd de watermeloen door de helft
2. Snijd de meloen dan in plakken van ongeveer 1cm
3. Snijd dan in blokjes van 1x1cm
4. Zet in de koelkast tot gebruik
Of koop voorgesneden watermeloen in de supermarkt
Chipotle crème fraîche
⁃ Chipotle in adobo 1 peper
⁃ Crème fraîche 100gr
1. Snijd het pepertje fijn
2. Vermeng het met de crème fraîche tot gladde pasta
3. Breng op smaak met zout
4. Bewaar in de koelkast tot gebruik
Opmaak
1. Pak een kom en een rond stekertje dat erin past
2. Doe de crème fraîche in een spuitzak en knip een klein puntje van de onderkant af
3. Steek de makreeltartaar uit in de kom zodat je een mooie cirkel krijgt
4. Doe 5 stukjes watermeloen bovenop de tartaar als een vijfhoek
5. Doe de crème fraîche in kleine dotjes tussen de watermeloen
6. Garneer op de crème fraîche dotjes met verse kruiden die je over hebt
7. Doe de gazpacho in een schenkkan
8. Schenk de gazpacho langzaam rondom de tartaar totdat de tartaar als een soort eiland in het bord ligt. Dus net niet onder
9. Serveer en geniet!