Skip to main content

Werplessen vliegvissen regio Rotterdam 2024

De vliegvisafdeling van HSV Groot Rotterdam is van plan om ook in 2024 weer een aantal lessen te organiseren voor het werpen met de vliegenhengel.
Dit doen we weer voor beginners, gevorderden en voor deelnemers die het VNV werpcertificaat willen halen.
We beperken dit jaar, ook vanwege de ruimte op de werplocatie aan de Zevenhuizerplas, het aantal cursisten  op 20 deelnemers.
Afgelopen jaar hebben we bij de beginners met kleine groepjes van max 3 deelnemers gewerkt en het blijkt dat er bij de beginners minder uitvallers zijn. 
Inschrijven kunt u via het inschrijfformulier.
Heeft u vragen over werplessen etc, mail dan naar werplessen-vliegvissen@groot-rotterdam.nl
 
Datums werplessen 2024:
 
Beginners, gevorderden en werpcertificaat op woensdagavond:
 
10 april
24 april
22 mei
5 juni
 
 Cursusomschrijvingen:
Beginners :
Voor de beginnende werpers is er een beginnerscursus in groepen van max 3 deelnemers.
Tijdens deze cursus leer je de juiste basis techniek om goed te leren werpen met een vliegenhengel. Een goede start, deze basis cursus, zeker als je wilt beginnen met vliegvissen.
Ook kan je geadviseerd worden bij het aanschaffen van een vliegenhengel, dit voorkomt teleurstellingen.  Er zijn  een aantal hengels  bij ons voorradig, het bezit van een eigen hengel is in het begin  dus niet persé noodzakelijk.
 
Deze cursus vergt wel wat doorzettingsvermogen van de deelnemers, juist in het begin kan het werpen best wel lastig zijn.
 
Aan het eind van de 4 lessen organiseren we een vismiddag voor de beginners, dit om naast het werpen ook wat praktische ervaring in het vissen aan de deelnemers mee te geven.
De exacte datum wordt t.z.t in overleg met de cursisten en instructeurs vastgesteld.
 Gevorderden: 
De meer gevorderde werpers kunnen zich inschrijven voor de gevorderden werpcursus. Ook in deze cursus staat de werptechniek centraal, niet alleen de basis techniek, maar de nadruk ligt op het goed aanleren van de dubbele strip.
Ook komen er wat worpen aan de orde die meer gericht zijn op het vissen in stromend water.

 VNV werpcertificaat 
Voor gevorderden werpers met een goede basis werptechniek organiseert Groot-Rotterdam ook in 2024 weer een cursus die de deelnemers klaarstoomt voor het VNV werpcertificaat examen.
Deze cursus vereist dat de deelnemers ook thuis verder traint !
Alle worpen die vereist zijn voor dit examen zullen worden behandeld.
De cursus kan eventueel worden afgesloten met het officiële eindexamen van het VNV werpcertificaat, dit is echter niet verplicht. 
Datums:
Werpcertificaat extra ( naast de reguliere lessen op woensdagavond) op de volgende zondagmorgens:
 
7 april
21 april
5 mei
26 mei
Maximaal aantal deelnemers: Beginners/ gevorderden,15 / VNV werpcertificaat, 5
 
Locatie
Werplessen: Zevenhuizerplas
Kosten: 
Voor alle cursussen : € 25,--  Leden van Groot Rotterdam : € 20,--
 
inschrijven kunt u via het inschrijfformulier.
 
HSV Groot Rotterdam heeft een groep ervaren VNV en  EFFA gecertificeerde instructeurs die u enthousiast zullen begeleiden.
Heeft u vragen over werplessen etc, mail dan naar werplessen-vliegvissen@groot-rotterdam.nl

 

 

Binden met Klaas, Bindavond VVA November 2023

Bindavond VVA November 2023 onder begeleiding van Klaas....
Op het programma stond een mayfly gepland, maar geen gewone...
Het type droge vlieg dat we gingen binden zou een meivlieg worden.
Vele van ons bevissen toch enkele keren per jaar de duitse riviertjes om wat bruine forellen 
te gaan foppen met meivliegen en deze bindsels gaan daar zeker vis verleiden!
Dit keer had Klaas er een uitdaging aan toegevoegd....de Wally Wing!
De opbouw werd besproken en de materialen werden verdeeld.
Afwachtend en geconcentreerd volgde iedereen Klaas op het beamer scherm stap voor stap
om daarna elke stap mee te binden.
Concentratie, precisie en handigheid waren hier erg handig bij...maar wat een mooie techniek en kunstwerkjes houd je daarna er dan aan over.

Wil je ook graag een bindavond bijwonen en ben je lid van HSV Groot Rotterdam!?
Stuur dan een mailtje naar: vliegvissen@groot-rotterdam.nl

mf1mf2mf3mf4

Verslag werplessen vliegvissen 2023

(Gepubliceerd in HAAK 3, auteur:Kees van Houwelingen) Traditioneel heeft de vliegvisafdeling van HSV Groot Rotterdam ook in 2023 weer lessen in het werpen met de vliegenhengel georganiseerd. De eerste les vond plaats op woensdagavond 29 maart. Dit jaar hadden zich 19 deelnemers aangemeld waaronder beginners, gevorderden en 5-tal gegadigden voor het VNV werpcertificaat

Door de groepjes wat kleiner te maken konden we dit jaar meer aandacht geven aan de beginners. Vooral tijdens de eerste lessen hebben zij het wat zwaarder omdat het aanleren van de goede techniek voor sommigen best lastig is. Gelukkig hadden we gedurende de lessen  weinig afvallers, complimenten dus voor de deelnemers en instructeurs.

Bij de gevorderden lag de nadruk, net als vorig jaar, op het werpen met de ‘dubbele strip’. Deze techniek maakt het gemakkelijker om wat grotere afstanden te werpen. Ook het werpen in omstandigheden met wat meer wind gaat hierdoor vaak een stuk beter. Het werpen met de dubbele strip vergt veel oefenen onder begeleiding.

Dit  jaar was er ook een groepje van vijf deelnemers die van plan waren om het VNV  werpcertificaat te gaan doen. Hiervoor werden naast de lessen op de woensdagavonden ook vier lessen op zondagmorgen gegeven. Het programma omvatte al de worpen die nodig waren om dit werpcertificaat te halen. De veelheid van worpen en vereisten voor dit werpcertificaat zijn best uitgebreid en de valkuil is dat men er toch te licht over denkt. Veel oefenen (ook thuis) en proberen zo veel mogelijk lessen te volgen zijn de sleutel tot succes.

aandeslag640 

Het werpexamen

Op zondagmorgen 25 mei werd er door de vijf kandidaten aan het VNV-examen aan de Zevenhuizerplas deelgenomen. Vanwege het warme weer werd er, net zoals vorig jaar, al om 8.00 uur aangevangen met het examen. Worp na worp werd er gekeken of de kandidaten aan de eisen voldeden, die gesteld worden voor dit VNV-werpcertificaat.
Aan het eind van de morgen konden de examinatoren het felbegeerde certificaat met een mooie badge overhandigen aan twee geslaagden. Helaas lukte het bij drie kandidaten niet. Jammer dat het zo liep, maar het advies is om volgend jaar gewoon weer in te schrijven voor de cursus en weer examen te doen. De drie afgewezen  kandidaten waren goed op weg maar een aantal worpen moeten echt beter.

geslaagden VNV examen640

Vismiddag

Na het succes van vorig jaar was er besloten om wederom met de beginners een zaterdagmiddag te gaan vissen op voorn, om zodoende wat praktische ervaring op te doen in het vissen met de vliegenhengel. Werpen is een dingetje, maar vissen moet je ook leren omdat de gebruikte techniek anders is dan bijvoorbeeld met een dobber of spinner te vissen.

Op zaterdagmiddag 24 juni zijn twee instructeurs met een aantal deelnemers gaan vissen in de Krimpenerwaard. Het was die middag erg warm en de vis was niet bepaald enthousiast. Toch wisten de meeste deelnemers met de nimf een visje te foppen waarbij Erwin de kroon spande met zes stuks waaronder een mooie baars. Het was een geslaagde middag met enthousiaste deelnemers. Volgend jaar  gaan we dit maar weer organiseren.

Alle werplessen werden dit jaar weer  begeleid door gediplomeerde werpinstructeurs, en tevens de vrijwilligers van HSV Groot Rotterdam. Het  is altijd goed om te zien dat er leden zijn die zich belangeloos willen inzetten om aan kennisoverdracht te doen.
Heren weer bedankt voor de inzet!

We hopen volgend jaar weer lessen te kunnen geven. Vliegvissen blijft tenslotte een leuke manier om vis te vangen. Mocht u tussentijds nog werples willen hebben, neem dan contact op via het email adres: werplessen-vliegvissen@groot-rotterdam.nl

Goede berichten uit de Eiffel

(Tekst en foto’s Edwin Verdoold) Elk jaar in juni gaan leden van de vliegvisafdeling gezamenlijk naar de Duitse rivier de Kyll om het geleerde in de praktijk te brengen. Ook dit jaar.

Lees verder

2 Geslaagden tijdens examen VNV wercertificaat

Op zondag 25 juni 2023 is er weer examen afgenomen voor het begeerde VNV werpcertificaat.
Geslaagd zijn voor dit certificaat betekent dat de bezitter hiervan een groot scala van worpen beheerst en zich in de meeste situaties, tijdens het vissen met de vliegenhengel, goed kan redden,

De examens begonnen om 8.00 uur , dit in verband het mooie weer.
Na afloop konden de examinatoren Stephan en Kees het certificaat uitreiken aan twee geslaagden: Arnold Talmon en Ron de Ruiter

werpexamen2023

Arnold en Ron nogmaals gefeliciteerd!!

Helaas konden 3 kandidaten niet voldoen aan de eisen, hopelijk proberen zij het volgend jaar weer!

Volgend jaar hoopt HSV Groot Rotterdam weer lessen te gaan geven in het werpen met de vliegenhengel.
Mocht u hier aan mee willen doen, medio december staat de inschrijving hiervoor via deze website weer open.
U kunt zich op de mailing lijst laten zetten door een email te sturen naar:
werplessen-vliegvissen@groot-rotterdam.nl

Kees van Houwelingen
Stephan Kastelijn