Skip to main content

Visroken en haringhappen op zaterdag 6 juli

“De SLUFTER” organiseert op zaterdag 6 juli 2024 voor haar leden en die van HSV Groot Rotterdam en De Zeenaald, vanaf 14:00 tot 17.00 uur in haar clubhuis Visroken en Haringhappen

Zoals in de afgelopen jaren willen wij, zoals de traditie dat vraagt ook weer het palingroken en haringhappen organiseren en wel op zaterdag 6 juli 2024. Dus nog net voor de start van alle vakanties en hopelijk met heel mooi weer genieten van deze heerlijke vis! Ook dit jaar gaan wij wederom voor de combinatie van; de vorige jaren al zo succesvolle Haringhappen en wederom het roken van diverse vissoorten zoals makreel en (Ierse lijn- gevangen) paling.

De clubhuisactiviteiten commissie heeft het idee opgepakt om deze activiteit extra luister te geven door ook de leden van HSV De Zeenaald en zeker ook die van HSV Groot Rotterdam uit te nodigen, zij zijn zeker allen meer dan van harte welkom.

Het roken van vis is altijd weer een klusje dat wel de nodige tijd vraagt. Ook dit jaar hebben wij Ed Brand bereid gevonden het roken van de vis voor zijn rekening te nemen. Gelukkig beschikt hij over het juiste materiaal en visrook-ervaring dus dat komt zeker helemaal in orde!

Wij starten al ‘s morgens bijtijds het clubhuisterrein gaat zeker niet voor 13:30 uur open, dus vroeger dan die tijd te komen heeft weinig zin. Daar eerst het terrein wat opgeleukt moet worden en dat nu eenmaal z’n tijd vergt. Natuurlijk is het zeker geen probleem voor diegene die slechts beperkt tijd heeft om te komen en alleen de bestelling wil komen ophalen. Maar ook zeker leuk dat hij/zij dan toch een kwartiertje de tijd neemt om te genieten van een paling en haring op stokbrood  en natuurlijk een frisje….  Uiteraard zijn de haring/paling broodjes ook te koop om het feestje compleet te maken.

Uiteraard zal er ook met een visje worden rondgegaan en is er dus voldoende tijd om te proeven en te genieten. Ook is het mogelijk om eventueel een visje mee naar huis te nemen.

Mocht dit u aanspreken dan verzoeken wij u wel om dit uiterlijk dinsdag 2 juli a.s. per email (wim.kruining@telfort.nl) kenbaar te willen maken hoeveel paling/makreel/haring u wilt bestellen, zodat wij u niet hoeven teleur te stellen.

Mochten er verdere vragen zijn dan verzoeken wij u z.s.m. met een e-mail contact op te nemen, zodat ik u dan verder zal kunnen informeren.

Kosten per  Hollandse Nieuwe Haring € 1,- + broodje € 1.50 / Gerookte makreel € 2,50/ Gerookte paling € 15,00 per pond en uiteraard clubhuisprijzen voor drankjes e.d.

Graag ook wel voor vooraf per e-mail melden op (wim.kruining@telfort.nl) of u komt, dit i.v.m. de planning!!!  Wij rekenen zeker op uw komst!


De Slufter activiteiten commissie

  • Hits: 135

Charterbootvissen aan de Ierse oostkust

(Gepubliceerd in HAAK 1 2024) In vergelijking met andere delen van Ierland is de keuze voor het vissen vanaf een charterboot aan de oostkust wat beperkter. Sterker nog; slechts 10 van de ongeveer 90 charterboten die in Ierland actief zijn, zijn hier te vinden. Je zou kunnen denken dat de hengelsportmogelijkheden aan de oostkust niet zo groot zijn, maar niets is minder waar. Als jij graag een vistrip wil combineren met een bezoek aan Dublin, dan is dit een fantastische locatie.

Door Shane O´Reilly

Kilmore Quay Pollack640

Om echt goed te kunnen vissen, reis ik vanaf Dublin 50 kilometer naar het zuiden, naar het stadje Wicklow. Kit Dunne is de eigenaar van Wicklow Boat Charters en hij exploiteert twee charterboten vanuit de haven in Wicklow. Een van zijn boten is een gloednieuwe catamaran, die pas in de herfst van 2023 is geleverd. Het waren - uiteraard - Nederlandse sportvissers die als een van de eersten aanmonsterden.

Kit is een van de bekendste Ierse charterschippers in Ierland. Hij staat er om bekend dat hij een neusje heeft voor het lokaliseren van ‘specimen fish’. In tegenstelling tot veel Ierse charterboten vist hij het hele jaar door. De koudere maanden zijn hier vaak de beste maanden wat vangsten betreft.

Smooth Hounds from Wicklow Bay640

In het vroege voorjaar wordt er veel gevist op doornhaai. Deze kleinere haaiensoort wordt gevangen tot een gewicht van 11 kg. Doornhaaien staan bekend als ‘zomervis’ maar worden om een of andere reden massaal aangetroffen voor de Ierse kust in de eerste maanden van het jaar. Het zijn vissen die in scholen rondzwemmen en dat betekent dat je na zo’n dagje doornhaaivissen behoorlijk vermoeid kan zijn. Een stevig glas Guinness gaat er dan wel in na zo’n dag.

Vanaf mei zijn er mooie vangsten te melden op gladde haai  en ruwe haai. Gladde haaien komen er voor tot een kilo of 12 en zijn met licht materiaal goed te vangen. Krab is het populairste aas, maar vergeet ook niet om aan de slag te gaan met strips makreel of zeepieren. Ruwe haai  is een veel grotere haaiensoort die in deze wateren voorkomt tot een gewicht van 34 kg. De oostkust is waarschijnlijk de beste plek in Ierland om op ruwe haai te vissen. De boten van Kit leveren elk jaar weer veel specimen-sized vangsten op. Een andere veelvoorkomende soort voor de kust van Wicklow is de kathaai, die het hele jaar door kan worden gevangen. Dit zijn taaie en gespierde vissen die veel strijd geven als ze eenmaal je aas hebben gevonden.  Het leuke van het vissen op deze soorten is dat ze maar een paar kilometer uit de kust worden gevangen.

Wrasse from Kilmore Quay640

Wat verder naar het zuiden ligt Kilmore Quay. Dit is het tweede belangrijke chartergebied aan de oostkust van Ierland. Dit kleine schilderachtige dorp ligt ongeveer 160 km van Dublin. Vanuit Nederland gaat er tegenwoordig een directe bootverbinding van het Belgische Zeebrugge naar Rosslare.  Het is een zeer populaire bestemming voor Engelse sportvissers. Nederlanders kom je er echter nog niet zoveel tegen omdat het nog minder bekend is.

Kilmore Quay heeft prachtige traditionele rietgedekte huisjes, uitstekende visrestaurants, levendige bars en een vloot van zes charterboten die geschikt zijn voor een breed scala aan hengelsportmogelijkheden. Met een grotere groep sportvissers is het een uitstekende locatie voor een vistrip. De boten in Kilmore Quay vissen het hele jaar door, de beste periode loopt echter van mei tot september.

Terwijl het gebied van Wicklow meestal wordt geassocieerd met grotere vissen, staat Kilmore Quay beter bekend om zijn verscheidenheid aan vissoorten.  De bodem is een mooie mix van zand en rotsen. De vele wrakken zorgen natuurlijk voor de nodige schuilplaatsen voor de aanwezige vissoorten.  De belangrijkste soorten die je kunt aantreffen zijn op de rotsachtige bodem zijn: zeebaars, kabeljauw, pollak, lipvis, steenbolk, conger en leng. Platvis, gladde- en ruwe haai tref je vaker aan bij zandbodems.

Kilmore Quay sign copy640

Op deze locatie worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd waarbij het zaak is om zoveel mogelijk soorten te vangen. De bekendste bootcompetitie van Ierland wordt hier elk jaar gehouden. Met 40 deelnemende boten wordt er dan een vierdaagse soortenwedstrijd gehouden. Kan best wel eens leuk zijn om hier aan mee te gaan doen.

Hoewel er aan de oostkust van Ierland misschien niet zoveel chartermogelijkheden lijken te zijn, zijn er enkele geweldige locaties waar je goed terecht kunt. In Dublin, Wicklow of Kilmore Quay vind je professionele schippers die het gebied door-en-door kennen. Ze kunnen visuitrusting en aas tegen een concurrerende vergoeding leveren of verhuren, en kunnen je ook assisteren bij het zoeken naar een verblijfsaccommodatie.

Als je op zoek bent naar meer info, surf dan eens naar een van onderstaande websites. Je kunt er alle info vinden die je nodig hebt.

Voor Ierse visinformatie zie: www.visseninierland.info

Voor charterboten in Dublin zie: www.howth-boats.com

Voor charterboten in Wicklow zie: www.wicklowboatcharters.ie

Voor charterboten in Kilmore Quay zie: http://visitkilmorequay.ie/angling-cruises

  • Hits: 265

Bag limit zeebaars 2024 ongewijzigd !

Voor de recreatieve zeebaarsvisserij gelden in 2024 dezelfde regels als vorig jaar.
Dit betekent een gesloten tijd van 1 februari tot en met 31 maart en daarvoor en -na een bag limit van maximaal twee zeebaarzen per dag (waarbij de minimummaat van 42 centimeter moet worden gerespecteerd.

  • Hits: 396

Dam van gebruikte rioolbuizen in Rozenburg

Rijkswaterstaat legt in de Nieuwe waterweg bij Rozenburg een dam aan van gebruikte rioolbuizen  uit Rotterdam.
De buizen komen na een schoonmaakbeurt in het water van de Nieuwe Waterweg te liggen. Gewoonlijk worden dammen in de Rivier van stortsteen gemaakt, maar deze variant is duurzamer volgens Rijkswaterstaat,
Tussen de Maeslantkering en Rozebnburg komt een langsdam, parallel aan de oever, van van 4km lang. 
Tussen deze dam en de oever onstaat zo een geb ied met weinig stroming en golfslag waarin het waterleven goed kan gedijen.
Deze constructie is eerder met succes uitgeprobeerd in de Waal .
Rijkswaterstaat denkt dat rioolbuizen aantrekkelijk zijn voor mosselen, vissen en waterplanten, de holle ruimten hierin geeft ze een schuil en rustplaats.
Dat geeft ze energie om verder landinwaarts te trekken waardoor de waterkwaliteit en ecologie in een groot gebied verbetert.
De rioolbuizen worden per schip aangevoerd.

( Bron Algemeen Dagblad)

  • Hits: 161

Openstelling MV2

Openstelling Prinses Maximaweg, fietspad en extensief strand

Sinds de start van de bouw van Windpark Maasvlakte 2, half februari 2022, is het gebied afgesloten voor verkeer en bezoekers om de veiligheid te waarborgen. Nu de grootste werkzaamheden zijn afgerond, kunnen we het werkgebied van Windpark Maasvlakte 2 weer openstellen voor publiek. Voor recreanten was de afsluiting best vervelend, maar we bedanken hen voor hun begrip. 

Vanaf 22 december 2022 zijn de Prinses Maximaweg en het naastgelegen fietspad weer gewoon begaanbaar voor verkeer. Ook P5 en P6 en het extensieve strand zijn dan weer open voor bezoekers. Dus vissers, golfsurfers, zwemmers, wandelaars en fietsers zijn weer van harte welkom. 

Kiten (alle vormen) is helaas niet toegestaan op het extensieve strand. De mogelijkheden of dit in de toekomst wel veilig kan, worden onderzocht en door NKV besproken met de gemeente Rotterdam. Omdat het fietspad weer open is, stopt de fietspendel met rijden. 

Nog wel werkzaamheden……

Het werk aan Windpark Maasvlakte 2 is nog niet helemaal klaar, maar de werkzaamheden veroorzaken geen gevaar meer voor verkeer of recreanten. Vandaar dat we het gebied weer kunnen openstellen. Wanneer er vanwege werk aan bijvoorbeeld een turbine nog wel afstand nodig is voor de veiligheid, zullen we een beperkt deel voor korte tijd afzetten. We werken nog aan de turbines op de dijk en af en toe zullen we ook nog werkzaamheden uitvoeren aan of bij de turbines op het strand.

  • Hits: 195