Entomologie
Weet wat de vis eet en pas daar je vlieg op aan.
Entomologie is in het kort gezegd de bestudering van insecten.
In Nederland en België alleen al komen ongeveer 35.000 verschillende soorten insecten voor en wereldwijd
zijn er nu al meer dan 750.000 verschillende soorten omschreven en bestudeerd. Ieder jaar worden er weer nieuwe soorten ontdekt. Insecten zijn de meest voorkomende diersoort op aarde, een grote voedselbron voor de andere soorten en daardoor een onmisbare schakel in de voedselketen.
Insecten zijn ook een belangrijke voedselbron voor veel vissen. Dat weten we als vliegvissers uit ervaring,
we vissen tenslotte niet voor niets met imitatie's van insecten.
Vlokreeftjes
Vlokreeftjes zijn dagelijks voedsel voor veel vissen, omdat ze in grote aantallen aanwezig zijn en bijna overal kunnen voorkomen. Het zijn echte bodemdieren maar ook zijn het behendige zwemmers ze kunnen niet alleen vooruit maar ook achteruit of op hun zij zwemmen. Vlokreeftjes leven in zoet, zout en brak water tegen de bodem of tussen de waterplanten. Gebruik een fijnmazig schepnetje als je ze wil vangen.
afmetingen:ongeveer 1 centimeter lang
kleur:doorzichtig tot knalgroen of geel
Haften larven
Haften larven zijn 5 tot 30 mm groot. De larven kunnen los door het water zwemmen of kruipen in of op de bodem De haften zijn ook te vinden op de waterplanten. Het voedsel van deze larven bestaat uit de afgestorven resten van waterplanten om hen heen. Deze larven komen uitsluitend voor in zeer schoon en zuurstofrijk water. Na een aantal maanden verpoppen ze zich tot eendagsvliegen. De nimf stijgt bij de gedaanteverwisseling naar het wateroppervlakte om daarna als subimago uit zijn omhulsel te kruipen. Deze subimago heeft al vleugels en kan dan ook gelijk vliegen. Deze fase wordt ook wel Dun genoemd de vleugels zijn dan mat en grijs. Enige tijd later vindt er een tweede vervelling plaats en veranderd de subimago in een imago ook wel spinner genoemd. De vleugels van de subimago (Dun) die grijs en mat zijn veranderen als imago (spinner) in helder en doorzichtig.
Na de metamorfose leven eendagsvliegen nog enkele uren tot een paar dagen alleen nog maar om te paren
en eitjes te leggen. De hele levenscyclus vind je in in onderstaand filmpje " Mayfly - a live story -"
Kokerjufferlarve
Kokerjuffers zijn larven van schietmotten. De meeste kokerjuffersoorten bouwen een huisje/kokertje van bijvoorbeeld: zand, steentjes,stokjes, blad enz waar ze in wonen. Omdat dit de materialen zijn waaruit hun leefomgeving bestaat zijn ze in dit kokertje zeer goed gecamoufleerd. Sommige kokerjuffersoorten maken pas een kokertje voordat ze gaan verpoppen. Kokerjuffers hebben twee klauwtjes aan het achterlijf. De kokerjuffers leven in schoon, stromend en zuurstofrijk water.
Elzevlieg larven
Elzenvlieg of slijkvlieg larven leven in het bodembezinksel van beken en vijvers waar ze jagen op kleine diertjes zoals andere insectenlarven. Ze hebben een karakteristiek uiterlijk; een bruin lichaam met zes pootjes aan de voorkant en vele dunnere pootjes aan de achterkant van het lichaam.
Hieronder zie je een volwassen exemplaar van een elzenvlieg (Sialis Lutaria)
Waterjufferlarven
De larven van waterjuffers zijn lang en slank en ongeveer 25 mm groot. De meeste soorten komen alleen in schoon water voor. De larven beschikken over een uitklapbare onderkaak ook wel vangmasker genoemd, waarmee ze op andere kleine waterdiertjes zoals watervlooien en waterluizen jagen. Ze hebben een bruin, zwart of groen lichaam met zwarte ronde ogen.
Libellelarve
foto: J A Cost Budde