Skip to main content

Vliegvissen op karper

Waar sommigen op karper vissen met een karrenvracht aan spullen na een uitgebreide voercampagne, vist Dave Sahetapy met een minimum aan spullen.

Gewapend met vlieghengel en schepnet speurt hij de ondiepe poldersloten af naar karper. Hierbij is voorzichtigheid geboden, omdat de karpers makkelijk kunnen worden verstoord. Op basis van het gedrag van de karpers wordt de strategie bepaald.

Bij Actief azende karpers wordt circa 1 meter voor de karper ingegooid, waarna de vlieg langzaam tot aan de bodem kan afzinken. Wanneer de karper op de locatie van de vlieg is gekomen dient op gevoel te worden aangeslagen. De karper kan de vlieg meteen weer uitspugen, nog voordat iets aan de leader kan worden waargenomen. Er wordt gevist zonder beetverklikker omdat deze de vis kan afschuwen.

2012 06 29 14.26.03

Wanneer de karpers passief liggen te zonnen kan worden geprobeerd ze tot een aanbeet te verleiden door de vlieg vlak voor de karper aan te werpen en deze zachtjes af te laten zinken voor z’n bek. Soms reageert de karper al wanneer de vlieg het water raakt en wordt de vlieg zonder aarzeling genomen, maar meestal zal de vlieg tijdens het afzinken worden opgemerkt en voorzichtig naar binnen worden gezogen. Wanneer wordt gezien dat de karper de vlieg opzuigt dient snel de haak te worden gezet voordat deze weer wordt uitgespuugd.

Voor het vissen op karper in de polder gebruikt Dave een aftma 6 vliegenhengel met een drijvende lijn en een leader met een minimale trekkracht van een kilo of vier. Door de dunne tippet is het niet mogelijk om te vissen in de buurt van obstakels, zoals takken, een lelieveld, of zware begroeiing. De dunne tippet is nodig omdat Dave met vliegjes vist op haakmaat 14 tot 16. Als vliegje gebruikt hij vrijwel uitsluitend imitaties van kleine torretjes. Deze vliegen lijken de karpers het minste argwaan te wekken.

IMGP1193

Het karperseizoen start voor Dave in mei of juni, afhankelijk van een warm of koud voorjaar. Er kan de hele dag op karper worden gevist met de vlieg, op voorwaarde dat het licht is. Toch zijn de avonduren tot en met het begin van de schemering over het algemeen het best.