Skip to main content

Alle vissoorten op ‘licht en ultralicht’ 

De zomer is bijna om en de herfst begint. Het is was een rare zomer. In het begin van het nieuwe roofvisseizoen met temperaturen van ver boven de 30 graden. Voor mij een reden om niet op roofvis te gaan vissen in de polder en de cultuurwateren. Watertemperaturen boven de 30 graden zijn funest voor met name de snoek. Later in juli veel regen en temperaturen onder de 20 graden. Al met al een rare zomer van uitersten. Gelukkig komt de goede tijd voor het roofvissen er weer aan.

Door John van Gameren

Veel wateren waren tijdens de warme zomerdagen niet te bevissen door het lage waterpeil waardoor veel water in een soort groene en niet te bevissen soep veranderde. Na deze hittegolf volgde een ‘regenseizoen’ en werden de wateren weer gevuld.

molenmetspinner615

Wie denkt dat het ultralichte en lichte vissen op roofvis een typische zomervisserij is heeft het mis. In de zomer is er uiteraard met name in de polder en cultuurwateren, waar de waterplanten net onder de oppervlakte staan, vaak alleen met nog maar met een licht stukje kunstaas te vissen. Maar ideaal is dat ook niet altijd. Geef mij dus maar de herfst; begroeiing verdwijnt langzaam en veel stukken water worden weer bevisbaar. Ook voor de vis is het nu de tijd om zich nog te goed te doen aan de laatste zomerse overvloed voordat de koude maanden weer gaan beginnen. Bij uitstek de periode voor de ultralichte en lichte visserij. 

Nylon lijn

Wanneer spreken we van ultralichte visserij en wanneer van lichte visserij? Ultralichte visserij wordt uitgevoerd met hengeltjes tussen de 1 en 5 gram werpvermogen en de lichte visserij met hengels van 6 tot ongeveer 10 gram. De ultralichte hengels gebruiken we - hoe kan het ook anders - om ultralichte kunstaasje te kunnen inwerpen. Met name lichte onverzwaarde spinnertjes, lepeltjes en streamers. Bij deze hengeltjes gebruiken we ook een bijpassende lijndikte met een trekkracht die voldoende is om de hengel maximaal te belasten. Zelf gebruik ik altijd nylon lijn voor deze visserij. Ik vind het beetje rek in een nylon lijn erg welkom. Het werkt als een extra schokdemper wanneer je een vis haakt. Baars en ook voorn hebben een redelijk zachte bek. Deze scheurt makkelijker open als je met een gevlochten lijn vist. En daar heb je met een nylon lijn veel minder tot geen last van. Vaak wordt gedacht dat het ultralichte vissers te doen is om met een zo licht mogelijk hengeltje en lijn een zo groot mogelijke vis te vangen. Dat is echter niet waar. Je hebt de lichte hengel met de daarbij behorende lijn nodig om het lichte en kleine kunstaas weg te kunnen zetten. Probeer maar eens om een ultralicht spinnertje van 12 mm weg te werpen met bijvoorbeeld een 20 grams hengel met een 24/00 lijn. Een paar meter zal je kunnen werpen maar dan houdt het op. Daarnaast zal je het spinnertje bij het binnendraaien niet eens voelen. Met de ultralichte en lichte hengels met de daarbij behorende lijndiktes van nylon kun je deze echter wél zonder problemen meters ver werpen. En bij het binnenvissen voel je het kunstaas waardoor je er de controle over houdt en ieder aanbeet voelt.

Voor de ultralichte en lichte visserij hier onder een richtlijn met betrekking tot de hengels en de daarbij behorende lijnen. 

2 grams hengel 10 –12/00 

3 grams hengel 12-14/00 

5 grams hengel 14-16/00 

6 grams hengel 16/00 

8 grams hengel 18/00 

10 grams hengel 18-20/00

spinners615

Spinners
 

Onverzwaarde spinners zijn er in vele soorten en maten. Iedere bladvorm geeft zijn eigen trilling en weerstand in het water. Hoe ronder (ovaler) de bladen, hoe meer weerstand het spinnertje heeft in het water en hoe harder deze trekt op de top van de hengel. Dat houdt dus in dat je met rondere bladen kleinere bladen kan gebruiken op de ultralichte hengels. Hoe anders is het met smalle slanke bladen zoals een wilgenblad model of een blad van het slanke type ‘terrible’. Deze draaien dichter om de as en zullen minder weerstand geven in het water en dus veel minder aan de top van de hengel trekken. Je kan dus hierdoor grotere spinners met slanke bladen vissen op de ultralichte en lichte hengels. Daarmee vergroot je ook de diverse maten spinners die te vissen zijn op dit soort hengeltjes. Ook hiervoor een richtlijn. 

Stompe bladen tegenover slanke bladen 

2 grams hengel 10 – 21 mm / tot 30 mm 

3 grams hengel 10- 23 mm / tot 30 mm 

5 grams hengel 23 –28 mm / tot 35mm 

6 grams hengel 23-30 mm / tot 35 mm 

8 grams hengel 28-35 mm / tot 45 mm 

10 grams hengel 32-40 mm / tot 45 mm 

Spinners zijn de laatste jaren uit de mode geraakt. Naar mijn mening zeer onterecht. Spinners zijn nog steeds vangers van de bovenste plank. Voor mij waren spinners en lepels de eerste stukjes kunstaas waar ik kennis mee maakte-  nu alweer dik 40 jaar geleden. In die beginperiode van eind jaren 70, begin jaren 80, werd er heel veel gevist met de spinner. Toen had je echt wel wateren waar je flink dressuur had omdat er veel met dit kunstaas werd gevist. Maar de laatste jaren zie je steeds minder vissers met dit kunstaas vissen. Hierdoor kan een spinner zeker weer dressuurdoorbrekend werken.  

Ultralichte spinners en lichte spinners zijn er niet veel meer. Wat er nog wel is zijn de Ondex spinners. Deze zijn ook nog te verkrijgen en geschikt in de bovengenoemde maten voor deze hengels. Iets wat ik zelf nooit begrepen heb, is dat wij hier de ‘Chinese’ Ondex spinners hebben terwijl de echte ‘Rublex’ Ondex spinners nog steeds worden gemaakt en toch van betere kwaliteit zijn. Voor wie hierin geïnteresseerd is, het volgende. De Franse firma Rublex werd in 1990 overgenomen door het Spaanse Lukris. Lukris is een familiebedrijf dat vanaf 1961 al spinners maakt en sedert 1990 ook alle Rublex spinners en lepels. In de landen om ons heen worden nog steeds de originele Rublex Ondex spinners verkocht - te herkennen aan de naam Rublex op het blad - evenals alle andere spinners en lepels die het merk voerde. Veel meer onverzwaarde goede spinners zijn er bij mijn weten niet meer. En voor het echte ultralichte en dus ook lichte vissen ben je dus ook verder aangewezen op dezelf bouwers of op jezelf om deze te bouwen. In een eerder artikel in HAAK heb ik al eens geschreven hoe je bladen kan maken van bijvoorbeeld messing en rvs. Maar ook uit blik zijn goede bladen te maken. Vooral de ultralichte bladen.

Tot 18 mm kun je deze bladen goed uit blik maken. Voor bladen groter dan 18 mm moet je twee lagen blik op elkaar lijmen, anders worden de bladen te licht en draaien niet goed. Maar daar heb je tot 18 mm geen last van. En echt moeilijk is het niet. Als je een groot spinnerblad hebt kan je de omtrek van dit blad op een A4 papier tekenen. Deze kun je vervolgens inscannen en dan verkleinen tot de gewenste maat. Dan uitprinten en op een stukje blik plakken en het blik uitknippen. Vijl de vorm er verder in en schuur voorzichtig de randen want blik kan scherp zijn. Dan klop je met bij voorkeur een bolhamer de vorm erin. Mocht je deze niet hebben dan zijn er winkels als bijvoorbeeld de Wibra die grote houten pionnen op de knutsel afdeling verkopen. Deze kan je ook gebruiken met een gewone hamer om een bolling in het blik te maken. Als je het blaadje hebt gemaakt, heb je eigenlijk enkel nog maar een ruitertje, kraaltje, haakje en een stukje rvs-draad of verenstaal nodig om er een spinnertje van te maken. Niets is leuker om aan je eigen creatie vis te vangen. 

prachtigebaars 

Lepels

Lepels zijn nooit populair geweest hier in ons land. Dit terwijl het topvangers zijn. Veel lichte lepels werden vroeger gemaakt van spinnerbladen. Hier werd dan een gat in geboord en met splitringetjes een wartel en een haak aan het geheel gezet. Hierdoor ontstonden redelijk goede lepeltjes. Deze variant is dus gemakkelijk zelf te maken. Dan zijn er tegenwoordig op internet een legio aan lichte en kleine lepeltjes te krijgen die veelal uit China komen. Deze zijn vaak uitgerust met een enkel haakje. Ook deze lepeltjes blijken vaak beste vangers te zijn met een mooie actie. Dus wil je met lepeltjes gaan vissen, dan kun je ze op internet kopen of zelf maken.

Streamers 

Ook met allerlei kleine streamers is het goed licht en ultralicht vissen. Ze zijn gemakkelijk zelf te maken of (net als de onderdelen) verkrijgbaar bij winkeliers die ook vliegvisspulletjes verkopen. De vaak lichte streamers zijn goed weg te zetten met de lichte hengels. Zeker streamertjes van veren of konijnenbont zijn hiervoor ideaal. Een streamer is heel makkelijk in de oppervlakte te vissen, wat perfect is als de planten nog hoog staan. Voor een streamertje gebruiken we altijd een staaldraadje of een titanium spinstangetje. Zorg wel dat de dikte hiervan in verhouding staat tot de grootte van je streamer om de gewenste actie te behouden. Dit geldt overigens ook voor het vissen met de spinnertjes. Voor spinnertjes met een bladmaat kleiner dan 14 mm gebruik ik geen staaldraadje meer. De kans dat je hier een snoek mee vangt is heel klein en een staaldraadje of spinstang zou de actie van het kleine spinnertje teniet doen. Vanaf 14 mm dus wel een staaldraadje of spinstangetje, zeker in wateren waar je snoek kan verwachten.

snoekmetspinner480

Wat kunnen we verwachten bij het ultralichte en lichte vissen? Ik zou zeggen bijna alles. Op de kleine ultralichte kunstaasjes vang je van voorn tot snoek en alles wat ertussen zit. In de loop der jaren heb ik heel veel soorten vis gevangen op deze manier. Je kunt dus altijd wel iets vangen. Doet de ene soort het niet, dan bijt de andere soort wel. Doordat je met lichte hengels vist geeft ook de kleinste vis sport. Veel hoef je niet mee te slepen naar de waterkant. Alles past in een klein doosje wat je zo in je zak kan doen. Neem wel altijd een schepnet mee want je zult niet de eerste zijn die een dikke snoek haakt of grote brasem of zelfs karper. Op dit lichte materiaal zal een gehaakte vis zich anders gedragen dan op zwaarder materiaal. Het is een enorme leuke manier van vissen waar veel uit te halen valt als je er voor open staat. De mooiste periode van het jaar begint nu. Geef het een kans en ervaar hoe leuk deze visserij is!

  • Hits: 29